ДОПОМОГА ЛЬВОВУ ЗІ СМІТТЯМ В ОБМІН НА ПОЛІТИЧНІ ДИВІДЕНДИ? МІФИ ТА РЕАЛЬНІСТЬ
news-image ДОПОМОГА ЛЬВОВУ ЗІ СМІТТЯМ В ОБМІН НА ПОЛІТИЧНІ ДИВІДЕНДИ? МІФИ ТА РЕАЛЬНІСТЬ

Ще зовсім «свіжа» в пам’яті трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі, що на Львівщині не залишила байдужим жодного українця. Загиблих жаліли, їхнім сім’ям співчували, місцеву владу винуватили.

І, правду кажучи, це нормально, коли людей об’єднують як спільні перемоги, так і спільне горе. Проте, нажаль, як і багато інших соціально гострих проблем, «сміттєва трагедія» консолідувала не тільки українців, але й недобросовісних політиків, які швиденько перетворили народний біль на об’єкт політичних спекуляцій.

Як тільки столичний мер Віталій Кличко не тільки проявив співчуття, але й протягнув руку реальної допомого, погодивши зі своїм львівським колегою Андрієм Садовим прийом і переробку частини сміття на київському заводі «Енергія», мисливці за політичним піаром очорнили і цей людяний жест, приписавши керівникам міст таку собі політичну домовленість: переробка сміття в обмін на лояльність фракції «Самопоміч» до команди мера в Київраді.

Мало того, всю цю «концепцію» її творці, без сумніву, керуючись власними корисливими мотивами, підв’язали до надзвичайно дискусійного та гострого в столиці політичного питання – відновлення роботи районних у місті рад. Мовляв, тепер, коли «Самопоміч» і «Солідарність» голосуватимуть на сесіях Київради злагоджено, таке життєво необхідне для міста рішення як створення райрад у Києві точно не буде прийняте.

Так, в одній із публікацій на інтернет-порталі КиевVласть читаємо коментар «інформованого джерела в Київській міськдержадміністрації», який виглядає наступним чином: «Після того, як Кличко та Садовий домовилися про вивезення до Києва львівського сміття, фракція «Самопомочі» в Київраді не блокуватиме його засідання. Така політична ціна домовленості».

Також у статті зазначається, що «…тепер у Кличка і секретаря Київради Володимира Прокопіва є стійка депутатська більшість і це означає, що виборів до райрад Києва в найближчому майбутньому не буде».

Свою позицію, стосовно райрад у місті я висловлював неодноразово. Якщо коротко, вона полягає в тому, що я завжди вважав і вважаю себе прибічником функціонування райрад у столиці, бо ці інституції зроблять депутатів ближчими до виборців, проблеми яких вимагають оперативного вирішення. Проте я за розумний підхід в даному питанні – спочатку потрібно чітко визначити повноваження райрад, а вже потім їх обирати, а не лізти поперед батька в пекло. Детальніше про те, кому вигідно, щоб децентралізація в Києві пройшла поспішно, ви можете прочитати у моєму блозі «».

Але зараз не про це.

Через львівське сміття на київському заводі у деяких мешканців міста почалася справжня паніка. Головними аргументами «проти» стало те, що нібито столицю перетворюють на глобальний смітник, а місцеві жителі буквально «задихаються» від смороду від спалювання сміття. Особливо передбачуване і те, що одним із палких критиків доброго жесту київського мера по відношенню до львів’ян є Борислав Береза – один із основних опонентів чинного мера на минулих виборчих перегонах. Думаю, коментарі тут зайві…

Але ж, виходячи з публікації з Андрія Садового в соціальній мережі Facebook, на київський завод тимчасово буде вивозитись всього 35% від львівського сміття.

«Ми досягли домовленості з Києвом про тимчасовий прийом твердих побутових відходів (ТПВ) на місцевий сміттєспалювальний завод … Київ щодня виробляє 3000 тонн сміття, Львів – 650, з нього тільки близько 35% буде вивозитися в Київ, інші – на інші полігони. Я дякую меру Києва Віталію Кличку за простягнуту руку допомоги. Друзі пізнаються в біді», – написав 21 червня мер Львова.

А Віталій Кличко, тай, зрештою, фахівці запевняють, що на даний момент «Енергія» недогружена і легко впорається з додатковими відходами.

Тому, власне кажучи, яка різниця, яке сміття спалюється – київське, чи львівське? Крім того екологи повідомляють про відсутність будь-якої небезпеки з цього приводу.

Щодо політичних пліток, то про яке синхронне голосування в «Солідарності» і «Самопомочі» в Київраді йде мова? Адже зробивши нескладний аналіз статистики по голосуванню за останній час, легко переконатися, що це – абсолютна неправда.

Підсумовуючи, хочу наголосити, що метою даної публікації не є виправдання кого-небудь, чи навпаки – обливання брудом. Просто хочеться, аби політики перестали спекулювати на людському горі, гострих проблемах, які роздирають суспільство, життєво важливих і болючих для країни питаннях. Хочеться нагадати, що крім політичних рейтингів, влади та особистих вигод є ще й проста людська совість, толерантність, співчуття, взаємодопомога. Є ще мільйони українців, які чекають від політиків, яким вони віддали свої голоси, не постійної гризні між собою, а реального вирішення наболілих проблем.


 

Новини
лип
08
2016
ЗАХМАРНІ ТАРИФИ І МІЗЕРНІ ЗАРПЛАТИ ТА ПЕНСІЇ – ЦЕ НОНСЕНС, – ПЕТ...

Наклавши мораторій на підняття тарифів на житлово-комунальні послуги для киян, депутати Київради прийняли політичне рішення і ще раз заявили про свою категоричну позицію щодо неможливості тарифного росту…

Читайте також
Всі новини
РЕМОНТ АВТО ЗСУ
Всі новини
АВТО ДЛЯ ЗАХИСНИКІВ
Всі новини
ДРОНИ ДЛЯ ЗСУ

Пошук новин...