НЕ КАРАНТИНОМ ЄДИНИМ: ПРО ЯКІ ПРОБЛЕМИ НЕ МОЖНА ЗАБУВАТИ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ
news-image

«Ніч проявляє наші проблеми, а не приховує їх»
Луцій Анней Сенека

Доки увага всього світу, зокрема України, прикута до пандемії COVID-19, у нашій країні відбуваються не менш жахливі ситуації: посилюються обстріли на Донбасі, відбувається спалах насильства в сім'ях, закриваються тубдиспансери по всій країні, а зовсім нещодавно горів Рудий ліс, що спричинило підвищення рівня радіації на окремих територіях України. На жаль, карантин став для нас своєрідною вуаллю від повсякденних проблем. І здається, що ми почали забувати головне — епідемія — це не навічно.

ВІЙНА ТРИВАЄ


Здебільшого українці чудово усвідомлюють реальну небезпеку епідемії, тому увага як громадян, так і влади, наразі максимально прикута саме до цієї проблеми. Але ж не забувайте, попри карантин і швидке розповсюдження нового коронавірусу, російсько-українська війна триває. І навіть більше — саме в цей період активно посилюються обстріли в зоні бойових дій на Донбасі.
За даними ЗМІ та штабу ООС, майже кожного дня відбуваються обстріли по позиціях Об'єднаних Сил. Режим припинення вогню порушується систематично, є поранені серед місцевих жителів та загиблі серед українських військовослужбовців.
Тож цілком очікувано, що період карантину, коли Україна найбільш вразлива, бойовики використовують для ескалації конфлікту.
Буквально нещодавно для Зеленського найбажанішою метою було припинення війни будь-якими методами, і навіть були зроблені певні необачні кроки назустріч бойовикам (рішення про створення Консультативної ради, до складу якої увійдуть «представники» ОРДЛО). Але вже зараз стає зрозумілим, що питання миру відкладається на невизначений термін.
Паралельно, саме в цей період часу, в ОРДЛО може відбутися «переділ» влади, який буде вигідний виключно окупантам. За словами Гіркіна, наразі ДНР накрила хвиля арештів, яка нібито ніяк не пов'язана з вільною Україною. Але треба передбачати, що зміна у вертикалі влади може призвести й до втрати комунікації між представниками Донбасу та чинною владою України. І це вже буде чергова проблема для команди президента.

УКРАЇНА В ОГНІ

У зв'язку з раннім потеплінням і відсутністю протипожежного контролю на території Чорнобилю, майже декілька тижнів горів Рудий ліс. Пожежа, дійсно, жахала, адже саме ця лісова територія ввібрала в себе найбільшу частку радіоактивного пилу під час вибуху реактора в 1986 році. І це було головною проблемою в ліквідації вогнища.
На початку квітня з'явилася дані про підвищення радіаційного фону на території Київської області, а це, своєю чергою, могло спричинити загрозу здоров'ю місцевих жителів на довгострокову перспективу. Водночас стала надходити інформація, що пожежа перейшла на зону Прип'яті, відстань від якої до Білорусі менше 10 км. За словами дослідників, висока суха трава на території Білорусі могла миттєво спалахнути, і в зоні ризику опинилася би не тільки наша країна, а й північний сусід.
На щастя, дощ у ніч з 13 на 14 квітня допоміг погасити пожежу, з якою не могли впоратися люди. Але, на жаль, це не убезпечує територію від повторних підпалів або випадкових пожеж унаслідок літньої спеки.
Окрім цього, не забувайте про локальні підпали на території столиці. Майже весь Дніпровський та Дарницький район міста покритий серпанком від постійного горіння сухостою, який незаконно палять місцеві жителі, не розуміючи всієї небезпеки цього дійства. І навіть підвищення в декілька разів штрафу за паління сухостою не лякає порушників. Бажання «очистити» землю від торішніх бур'янів сильніше, ніж страх бути спійманим на правопорушенні.
Більш свідомі мешканці районів обурені, постійно надсилають скарги до місцевої влади, бо дихати забрудненим повітрям із кожним днем стає ще більш небезпечно. Але ситуація, на жаль, не стабілізується, адже наразі поліція, як контролюючий орган, зайнята більш нагальними проблемами — арештами порушників карантинного режиму.

СПАЛАХ НАСИЛЬСТВА


Про спалах сімейного насильства психологи попереджали ще на початку оголошення пандемії, передчуваючи можливі проблеми в сім'ях, родичі в яких змушені постійно перебувати один з одним на закритій території.
Карантин диктує свої правила. Деякі люди відшуткуються, що укладаючи шлюб на все життя, не чекали, що їм прийдеться постійно перебувати один з одним протягом тижня. Для багатьох це психологічно непосильний тягар.
Часом емоційна реакція на відсутність особистого простору доходить до точки кипіння. У Флоренції було заарештовано велосипедиста, який, попри карантинні обмеження, свідомо втік із дому, тільки би не сваритися зі своїми рідними.
За словами генерального секретаря ООН, наразі подвоїлася кількість скарг від жінок до служб підтримки. Причина одна — розгнівані чоловіки не витримують карантинних обмежень та низки побутових проблем і обов'язків, якими відтепер також повинні займатися.
На жаль, головна причина цьому — це недоступність повсюдної психологічної підтримки населення в малорозвинутих державах та гендерні упередження, які міцно вкоренилися в країнах східної Європи, Азії та пострадянського простору.
Що буде, коли світ вийде з карантину? Збільшиться кількість розлучень та покинутих жінок із дітьми. А прийдешня економічна криза ще більш оголить грошові проблеми людей, які залишилися без надійної матеріальної підтримки.
Тож психологічна гігієна в сім'ях — це надважливий пункт, на який влада також повинна звернути свою увагу.


Усе що наразі відбувається з людством — це своєрідний механізм захисту природи від перенаселеності й руйнівних наслідків цивілізації. Світ глобально змінюється, руйнуються звичні зв'язки, змінюється модель поведінки людей в умовах вимушеної ізоляції. Ті проблеми, які нещодавно були важливими, наразі гаснуть на тлі всесвітньої пандемії. Така вибірковість також є механізмом захисту нашого мозку від психологічного перенавантаження.
Негативна інформація, яка надходить із зовнішнього світу, не сприймається нами цілком і повністю, вмикається механізм аналізу, відбувається витіснення особливо тяжких переживань.
Але ж, коли суспільство нарешті подолає пандемію, усі раніше «заблоковані» проблеми, дадуться взнаки. І мова йдеться як про психологічний, так і матеріальний аспект.
На жаль, наша влада не в змозі впоратися з усіма завуальованими на тлі карантину подіями. Якщо контролювати питання війни пересічний громадянин не завжди може (хоча, наприклад, під час пандемії припинилися обстріли навколо cектора Газа), то питання етичної поведінки, ненасильства та непорушення правил/законів — в компетенції кожного! Спасіння потопаючого — діло рук самого потопаючого.


 

Блог
кві
17
2020
РАНО РАДІТИ АБО ЧОМУ КАРАНТИН МОЖЕ БУТИ ДО СЕРЕДИНИ ЛІТА

"Рожеві окуляри б'ються склом всередину" Народна мудрість сучасних реалій   14 квітня під час брифінгу глава Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що питання послаблення карантину буде…

Читайте також
Всі новини
ЕНЕРГЕТИЧНА КРИЗА В ЄВРОПІ. ЯК ЦЕ ВДАРИТЬ ПО НАС?
Всі новини
АФГАНСЬКИЙ УРОК ДЛЯ УКРАЇНИ
Всі новини
ЯК РОСІЯ ПОЖИРАЄ БІЛОРУСЬ

Пошук новин...