Груди в політиці, або Чому справа не в сексизмі
news-image

Відеозвернення Олександри Клітіної створило справжній резонанс довкола цієї політикині. У ЗМІ відразу же почали згадувати випадки щодо методів потрапляння Клітіної до великої політики, а найпопулярніші телеканали України закидали пані Олександру запрошеннями на інтерв'ю.

І доки медіапростір буквально розриває від згадувань про відео Клітіної, чи замислювалися ви, чому насправді все це відбувається? Можливо, її заклики щодо створення нової партії, яка боротиметься з корупцією і сексизмом у політиці, – лише завіса, за якою насправді приховуються вигідні комусь мотиви?

Взагалі, ситуація з відео з Клітіною доволі кумедна. І я щиро не розумію, чому ЗМІ  так сполошилися, адже останнім часом українська політика стала багатою на всілякі секс-скандали: інтимні листування, перегляди нардепами фотографій оголених баришень під час засідань Верховної Ради тощо. Українці мусили вже звикнути до подібних інфовкидань на сексуальну тематику.

Але те, що відеозвернення Клітіної набуло такого резонансу, – це, звичайно, не випадковість і навіть не її заслуга, а чітко спланова політтехнологічна  стратегія з відбілювання репутації однієї політичної сили. 

Здогадуєтесь якої?

Політтехнологічні ігри

За останні декілька тижнів команда президента реально наламала дров своєю необачною риторикою. "Піддута корабельна сосна" та "діти низької якості" – це, на жаль, фіаско, яке ще довго не забудеться. І при кожному наступному комунікаційному провалі "слуг" це буде згадуватися знову й знову.

Але за класикою жанру, переключити увагу від одного скандалу можна лише більш гучним інфовкиданням. І, звичайно, із сексуальним підтекстом, адже тема сексу в політиці завжди із задоволенням "з'їдається" як ЗМІ, так і пересічними "глядачами".

Тож це відео з Клітіною і є звичайним інфовкиданням, яке перемикає на себе увагу. Що про це говорить? Після перегляду стає очевидним, що пані Клітіна не обійшлася без сторонньої допомоги – декілька разів її погляд нібито зосереджується на папірчику під камерою, де, напевно, і була записана її "геніальна" промова. Тож, якщо людина не в змозі впоратися з доволі простим текстом, з'являються сумніви – чи взагалі це була її ідея зі створенням політичної партії?

Весь цей галас навкруги відеозвернення штучно створений кмітливими політтехнологами, щоби переключити негативну увагу від скандалів монобільшості. І цей піархід однозначно влучив у саме яблучко. Жарти та меми щодо "корабельної сосни" одразу забулися і на перший план на поточному тижні потрапила пані Клітіна. Таке собі тимчасове відбілювання репутації "слуг".

Паралельно телеканали (і навіть опозиційні до влади), самі того не підозрюючи,  підігрівають інтерес до цього скандалу, відвертаючи увагу від "слуг". Різноманітні онлайн-опитування в дусі "штучні чи натуральні груди у Клітіної?" дуже подобаються глядачам. А це, звичайно, позитивно відображається на рейтингах телеканалів.

А що там в Раді?

Дійсно, хто із пересічних українців буде цікавитися тим, що наразі відбувається в Раді, які питання піднімаються на порядку денному, якщо стільки галасу навколо гарних грудей?

А я нагадаю, в порядок денний цього тижня потрапили питання щодо легалізації грального бізнесу (проєкт Закону "Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор"), в якому пропонується значно знизити ціни на ліцензії для онлайн-казино й букмекерських компаній.

Питання неоднозначне і суспільно значуще, яке може призвести до обурення зі сторони українських сімей, що постраждали від ігроманії. А ЗМІ, як ми знаємо, є четвертою гілкою влади та здатні впливати на соціальні настрої українців. Тож поки на часі буде тема грудей у політиці, трохи відвернеться зайва суспільна увага від гральної теми.

Паралельно в Раді почало знову спливати питання законопроєкту про медіа, який є своєрідним замахом на український медіапростір, у тому числі на чесну і неупереджену журналістику. Під соусом "захист прав журналістів" влада намагатиметься захистити від журналістів себе та посилити контроль і санкції за розповсюдження дезінформації.

Але на цей раз ми бачимо, що тема закону про медіа вже не так активно обговорюється в ЗМІ, як це було наприкінці минулого року. Адже є більш цікавий інфопривід пікантного характеру.

Тобто вже зараз чітко вимальовується картина, кому насправді може бути вигідне роздування пліток і скандалів навколо персони Клітіної. 

Принадна героїня в руках досвідченого ляльковода творить дива. І дуже шкода, що деякі люди ведуться на подібні авантюри та політтехнологічні маніпуляції, які подарують лише тимчасову популярність. Зазвичай відбілити репутацію важче, ніж здобути швидкий хайп.


 

Блог
чер
24
2020
ПРОТЕСТ ШАРІЯ, АБО ЯК МАЛЕНЬКІ ПАРТІЇ ВИБИВАЮТЬ СОБІ МІСЦЕ ПІД С...

У світі останніх подій у Києві – судом над Стерненком та протестом шаріївців під Офісом президента – спостерігається цікаве явище. Ми наглядно бачимо, як маленька опозиційна партія намагається…

Читайте також
Всі новини
ЕНЕРГЕТИЧНА КРИЗА В ЄВРОПІ. ЯК ЦЕ ВДАРИТЬ ПО НАС?
Всі новини
АФГАНСЬКИЙ УРОК ДЛЯ УКРАЇНИ
Всі новини
ЯК РОСІЯ ПОЖИРАЄ БІЛОРУСЬ

Пошук новин...