Що дасть Україні зустріч Зеленського з Байденом?
news-image

Допустимо, що така зустріч може відбутися, і, скоріше за все, саме під час урочистостей до 30-річного ювілею Дня Незалежності України. Але головне питання – що це в перспективі дасть Україні?

Ще під час візиту держсекретаря США Блінкіна обговорювалася можливість зустрічі Володимира Зеленського з Джозефом Байденом. Як зазначили в Офісі Президента, зацікавленість є на високому рівні.

І ось 7 червня нарешті відбувається телефонна розмова цих президентів, в якій Байден дає чітко зрозуміти, що США будуть обстоювати цілісність і суверенітет України. Допустимо, що така зустріч може відбутися, і, скоріше, саме під час урочистостей до 30-річного ювілею Дня Незалежності України. Але головне питання — що це в перспективі дасть Україні?

Проблема в тому, що Україна сама не знає, що хоче від зустрічі двох лідерів. Наша влада не формує порядок денний тих питань, які треба підняти на міжнародному рівні, крім російсько-українських відносин. На жаль, відносини між Україною і США наразі пусті і жодна зустріч не дає впевненості, що США бачать у нас впевненого міжнародного партнера.

Треба зазначити, що зустріч Зеленського з Байденом може відбутися лише після зустрічі Байдена з Путіним 16 червня в Женеві і залежить виключно від результатів їхньої розмови. Є великі шанси, що окрім теми Північного потоку-2 вони обговорюватимуть донбаське питання. Як мінімум те, чого хоче добитися Байден — це припинення бойових дій на території Україні з боку країни-агресора, адже аванс Росії у вигляді зняття санкцій уже видано.

Якщо ж Байдену вдасться домовитися з Путіним у Женеві щодо України — тоді й в зустрічі з Зеленським не буде сенсу, бо вже тоді Байден вийде переможцем у цій грі.

Ще один важливий нюанс. Штати розглядають нас лише в контексті власної зацікавленості в протистоянні з Росією. Йде певна гра між США і Росією, до якої безпосередньо залучені ми. Україна між двох вогнів.

Як приклад — згадайте відносини між США, Кубою і тодішнім СРСР. Куба була цікава США у тому числі як один із головних ідейних партнерів СРСР.

Тож не варто плекати марні надії щодо допомоги США. Яким би не був результат зустрічі — кожна з держав обстоює власні геополітичні інтереси. Тож ми цікаві США виключно, як інструмент — найближчий сусід Росії.


 

Новини
чер
10
2021
Байден хоче втерти носа Європі на зустрічі з Путіним (Прямий, 09...

Йдучи на зустріч із Путіним, Байден хоче втерти носа Франції та Німеччині, які не змогли допомогти нам розв’язати проблему війни на Сході. Зняття санкцій із «Північного потоку-2» — це якраз…

Читайте також
Всі новини
РЕМОНТ АВТО ЗСУ
Всі новини
АВТО ДЛЯ ЗАХИСНИКІВ
Всі новини
ДРОНИ ДЛЯ ЗСУ

Пошук новин...