ДБРу – «труба»?
news-image ДБРу – «труба»?

Сьогодні на своєму брифінгу директор Державного бюро розслідувань Роман Труба забракував рекомендації зовнішньої конкурсної комісії щодо призначення 27 переможців конкурсу на керівні посади в Бюро. Основний мотив – знищення комісією результатів психофізіологічного дослідження кандидатів із застосуванням поліграфу, які мав отримати Директор ДБР для ухвалення остаточного рішення.

«Комісія в межах своєї компетенції відбирає переможців конкурсу і рекомендує їх для призначення на посади. Рішення про призначення ухвалює Директор за погодженням із заступниками. Для цього комісія мала передати всі матеріали кандидатів, включно із результатами проведенням поліграфу. З незрозумілих причин 18 липня зовнішня комісія на тому ж засіданні, де визначила переможців конкурсу, приймає дивне, нелогічне та протиправне рішення – знищити результати поліграфу. Я тричі звертався до голови комісії надати ДБР або результати поліграфу, або копію Акту про знищення, але комісія не надала жодного документу. У тому числі, копії Акту про знищення», — наголосив Роман Труба.

Також директора ДБР насторожив той факт, що деякі з рекомендованих комісією кандидатів є фігурантами кримінальних проваджень, в тому числі пов’язаних із державною зрадою, протиправним механізмом легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом тощо.

“Основний висновок з цього усього – добре, що керівник ДБР прийняв саме таке рішення, адже остання хвиля конкурсу викликала просто шалений шквал критики серед громадськості, зокрема через оприлюднення ЗМІ «списку переможців» напередодні проведення конкурсу, більша половина кандидатів з якого в кінцевому результаті комісією була і затверджена. Тому позитивне рішення щодо цих кандидатів означало б дискредитацію ДБР ще до початку роботи цього органу.

Разом з тим я б не сказав, що дискредитаційна кампанія на цьому провалилася, адже досі залишаються кілька основних питань:

1)Рішення про знищення результатів поліграфу було прийнято 18 липня в день прийняття рішення по кандидатам конкурсною комісією, про що говорить сам Труба. Питання: чому керівник ДБР відмовився призначати відібраних кандидатів лише сьогодні?

2)Роман Труба під час брифінгу обурився, що зовнішня конкурсна комісія обирає не лише директора ДБР і його заступників, але й керівний склад. Так, про необхідність законодавчих змін в даному контексті в ДБР наголошували. Проте на етапі відбору конкурсною комісією гострих заяв і застережень щодо можливої залежності роботи цієї комісії з уст Труби не звучало. Питання: чому на сполох керівник ДБР б’є тільки зараз, коли конкурс вже проведено? Можливо, якби увага до цього питання приверталася більше на етапі відбору, то конкурс проходив би більш якісно.

3) За день до проведення конкурсу ЗМІ оприлюднили нібито «список переможців», більша половина з якого у підсумку і була призначена конкурсною комісією на наступний день. Але Роман Труба заявив тоді, що не збирається розбиратися, чому так сталося. Питання: чому?

Таким чином, виходить, що наразі маємо витрачений марно дорогоцінний час, матеріальні ресурси на роботу комісії, досить хитку позицію керівника ДБР і добряче сформовану суспільну недовіру до органу, який навіть ще не почав роботу, і на який покладали так багато сподівань.

Запобігти тому, що трапилось могло б прийняття законодавчих змін, які аполітизували б роботу конкурсної комісії, що наразі формується політичними силами за квотним принципом. Проте, очікувано, на жаль, цього не трапилось. У підсумку, словами класика: «Маємо те, що маємо», – резюмує депутат Київради, керівник ГО “Свідомі” Олег Петровець.


 

Новини
сер
17
2018
Чи буде “Труба”, або Доля антикорупційної реформи в руках ДБР

Кілька років тому Україна прийняла для себе доленосне рішення – змінитися раз і назавжди, аби стати кращою, аби перестати бути стати частиною Європи лише в географічному сенсі, але й наповнити таку…

Читайте також
Всі новини
РЕМОНТ АВТО ЗСУ
Всі новини
АВТО ДЛЯ ЗАХИСНИКІВ
Всі новини
ДРОНИ ДЛЯ ЗСУ

Пошук новин...